Stall carlsvik

2013-11-29
16:47:26

Träning

En bild pritad från filmen av dagens träning. Min fina bebis Ella :)

2013-11-29
11:06:04

De händer något2013-11-27
09:57:01

Vinter
Nu börjat vintern komma sakta men säkert, och jag gillar det inte alls!!

Varje vinter drömmer jag om ett eget ridhus hemma haha, men varje vinter blir de inget och vi får traggla i snön så gott de går! 

Än så länge är det ingen snö och marken har varit mjuk och fin, plusgrader och grön mark ME LIKE! Men igår var det minus så marken frös, blev därför bara skritt lite på Ella, ska försöka hålla igång henne så bra de går nu fram tills snön o det kommer så hoppas det dröjer! 
Men inatt har de varit lite regn o nu är det 7+ ute så hoppas marken tinar till lite så de går att rida lite mer hemma igen :)

På söndag blir det årets sista Pay n Jump, hoppar 60 o 70cm. Vill avsluta med lätta höjder så hon tycker att de är roligt att både hoppa och åka iväg på tävling. Sen över jul blir det väl lite vila innan vi drar igång nästa år och börjar träna så vi kan komma ut på lite riktiga tävlingar nästa år :-) 

2013-11-24
18:19:18

Knäppis Ella
Igår red jag Ella på ängen och hon var väldigt laddad och ville mest springa hela tiden haha! Hon försökte tom bocka en gång! Första gången hon gör de när jag sitter på haha.

Och idag red jag oxå henne på ängen, om hon var laddad igår så var de ingenting mot idag haha.
Hann knappt ner på ängen förens hon pep och ville springa, hoppade på sidan o hade sig.

Haha blev ett varv i skritt och sen började jag jogga henne o hon låg verkligen på och gick mest i ökad trav när hon fick bestämma. 
Sen skulle vi äntligen galoppera, haha jäkla vad hon hoppade o studsade o hade sig, Piper o har sig. Haha jag skrattade så tårarna rann! 

Hon gör typ kaninhopp framåt i alla gångarter när hon tycker att de går för sakta, och i skuggan då såg hon ut som en gunghäst! Vilket såg jäkligt kul ut haha! 

Så de var pip, hopp, studs och knappt ingen skritt idag, lilla knäppis Ella ;-) 

Jag har Shakira att tacka för bra balans när de gäller att hoppa o studsa, hon kunde leva jävel som unghäst!2013-11-21
12:05:12

Tömkörning
Igår gick träningen i tömkörningstecken.

Först ut var Fia o hon är inte tömkörd eller körd på 1,5 år kanske? Men innan dess är hon körd rätt mycket o tanken var att köra in henne, hade kommit så långt som till att dra däck men sen fanns de inte så mycket tid o sen blev hon utlånad.
Men nu tänkte jag ta upp det igen! Både hon o jag tycker de är roligt så vi hoppas att allt ska gå bra o att vi kan hänga på vagn sen :-) 

Iaf så var hon lite sådär de första 5metrarna innan hon typ "jaha de var såhär jag skulle göra!" Så traskade hon på jätte fint! Igår gick jag bara bakom henne då det var så länge sen sist men tror vi kan nog dra något bakom rätt snabbt då hon kom in i det snabbt igen :-) blev mest skritt på vägen o lite trav, hon är  pigg nu!! 

Sen var det Ellas tur, hon blev oxå tömkörd fast med tömkörningsgjorden och på volt istället. Gick väldigt bra! Hon försökte hoppa iväg någon gång som hon gjorde sist jag longerade henne men eftersom man har mer kontroll med två tömmar än en lina så lyckades hon inte ;-) men hon jobbade på bra!

Roligt att se sin häst jobba från marken oxå, hon är så fin! Har jätte fin trav och de syns att hon jobbar genom kroppen! Och denna häst bara älskar att jobba. 

2013-11-20
08:59:31

Återbesök
Var iväg med Fia på återbesök hos veterinären igår. 

Hon såg bättre ut! Var inte halt längre utan mer stel och lite stapplig. Ultraljudade kotan oxå för att se hur skadan såg ut nu, den har gått ner men finns ändå kvar. 

Men det har gått åt rätt håll och vi har jobbat henne rätt! :) Det som är lite drygt med ligament skador är ju att de är inte så mycket blod där nere i kotan och de gör att de läker saktare. 

Man kan då välja att behandla ligamentet för att påskynda läkningen och "stressa" skadan till att läka ihop fortare. Vi valde ju att inte behandla förra gången och inte denna gången heller. Om man kan vänta ut skadan så är de ju bättre och mindre chans på ett återfall.  Och eftersom vi inte har några viktiga championat inplanterade på henne så har vi tid att vänta ut skadan.

Så vi ska fortsätta nu med att hålla henne lugn och sedan skritta henne o börja trava lite smått så blodet kommer igång lite mer nere i kotan och kan hjälpa till att läka. Men man får ta de försiktigt, så man inte pressar för mycket och kotan blir värre! De är en riktig balansgång vi går på nu..

Men kändes skönt att de fick åt rätt håll!
Nu håller vi tummarna för att de ska fortsätta så o att snön håller sig borta så vi kan fortsätta med hennes träning utan isgata. 

2013-11-17
16:20:51

Helg i bild


Lite blandade bilder från min jobbhelg i stallet! :-) 

2013-11-16
05:55:42

Printad bild
En bild printad från en film igår när jag red Ella. Hon var rätt pigg o taggad o ville helst galoppera hela tiden ;-) hon kan även öka fint i traven nu utan att tappa sig och balansen för mycket :-) 
2013-11-15
10:35:03

Skritt
Igår var jag o Min kusin ute och skrittade hästarna en runda på 50min. De behövde de båda två, även om de bara var skritt så var de aktiv skritt och de fick röra på sig utanför hagen :-) 

Idag blir det ett trimpass för Ella då jag jobbar lördag o söndag så får hon vila då. Fia vilar idag o min kusin rider henne lördag o söndag. 

På tisdag sen ska vi på återbesök med Fia, hoppas hoppas hon är bra!! Men hon har känts mycket bättre så känns iaf som de går i rätt riktning :-) 
2013-11-13
16:16:53

Passar bra!
Tycker denna bilden beskriver mina hästar bra idag! ;-) 
2013-11-13
13:34:44

Fröken grå
Jaha de här med promenad verkar inte vara något för fröken grå! 
Var ute och gick en promenad med henne igår o hon är värsta sengångaren när man går med henne haha. Drar benen efter sig och är allmänt lat.

Ella på promenad.

Men idag var det andra kanoner! Ropade på henne i hagen när jag skulle hämta henne då hon stod längst ner, då fick hon raket fart o sprang o bockade o härjade runt. Fick till slut tag i henne och tog in henne i stallet där hon var lugn. 

Sen ut och skulle börja rida, kom en bit på vägen (rider några 100m på en skogsväg typ för att komma till ängen) och då börja hon ladda o hoppa och ha sig. Testa både sin egen balans och min ;-) men vi överlevde och fortsatte mot ängen, väl där tyckte Ella att "vadå skritta o trava fram man börjar väl med galopp direkt?" Så blev lite diskutioner om att hon skulle lugna ner sig. 

Ridpasset gick super sen! Var nog de bästa på länge :-) hon satte båda galopperna och kunde variera galoppen mycket idag! Märks att hon har fått mer muskler och ork nu! :-) 

Fröken Grå på ängen

Hade tänkt rida fröken gul oxå men när hon visade upp sina finaste akrobatiska övningar på så liten yta som möjligt i hagen så får de bli en vilodag för henne istället ;-) jag vill gärna leva lite till haha. 


Fröken Gul i sin sjukhage, där kan man hitta på många hyss! Återbesök om en vecka med henne o hoppas på positiva besked :-)

2013-11-11
16:33:08

Pay n Jump
Igår var vi iväg på Pay n Jump med Ella i Mörrum! 

De regnade redan på morgonen när jag kom ut i stallet, så tråkigt väder men ville så gärna iväg o hoppa henne då det inte är så många P&J kvar detta året. 

Det börjar med att hon går rakt upp på släpet (äntligen!!!!!) och stod jätte snällt under färden. När vi kommer fram duggar de bara lite så tar ut henne o börjar göra henne klar, bästa Lise var med som hästskötare utöver mamma. 
De hade satt hästarnas starttid till 11.15 men ponnyerna drog ut på tiden så jag skrittade runt en del innan jag började rida fram. Hon kändes fin på framridningen, och på framhoppningen hoppade hon  fint! Måste filma någon framhoppningen för är oftast där hon visar sina riktigt stora språng ;-) 

Framridningen och framhoppningen var ute så vi var rätt blöta innan första start då de hade börjat regna mer igen... Men som tur var själva banan inne i ridhus!

Började hoppa en 60cm och hon kollade lite på allt när jag travade runt innan start, men när jag startade så skärpte hon till sig. Kollade inte på något och hoppade trevliga språng. Vet att hon kan hoppa bättre men är nöjd med henne. Blev en felfri runda, alltså 0 fel och rosett!
Det är andra gången hon hoppar 60 cm på Pay n Jump!

Sen debuterade vi 70cm! Hade några emellan oss så fick gå ut från ridhuset och de hade börjat regna ännu mer! Så tråkigt väder!! Och jag hade skrittat rätt mycket innan jag började rida fram innan 60cm så valde att bara skritta runt lite tills jag fick gå in i ridhuset igen (var ca 3 starter emellan). 

Nu när vi kom in kollade hon inte på något men man kände att hon var trött, hoppade mer flackt och blev lite springig, men var ändå första gången vi hoppar 70cm på Pay n Jump! Så fick två riv, alltså 8fel!

Men jag är SÅ nöjd med min lilla tjej!! Att rida fram i regn och andra gången hon hoppar 60 och första gången hon hoppar 70, och är så lugn och fin! 

Film finns på mammas mobil ska försöka få in den på datorn så ni får se :-)

Mycket text, hoppas ni orkar läsa allt haha.


Finaste Ella på senaste träningen ❤

2013-11-09
09:32:22

Vild
Igår var tanken att Ella skulle  longeras lite lätt och sedan att jag skulle lastträna henne. 

När jag tog in henne från hagen så var hon så lugn, stod och sov i stallet och jag tänkte jaha idag verkar hon trött o seg. Men oj så fel jag hade! 

När vi kom ut o skulle longera så hann jag knappt släppa ut henne på en vilt innan hon börjar galoppera o bocka o sparka och bete sig mer vild än tam! Uppvärmning i skritt o trav, vad är det?
Suck! Men fick henne att lugna ner sig o kunde trava lite i båda varven men hon ville bara galoppera hela tiden.

Sen hoppar hon iväg i full galopp igen, som värsta galningen. Kunde tro att hon var två år och ohanterad. 

Så mamma fick gå o hämta sadeln så jag kunde rida henne lite istället, de gick bra men jag hann knappt upp förens hon ville börja galoppera. Så galopperade några varv åt varje håll och hon låg på som bara den! Men bockade inte, vilket hon sällan gör när man sitter på tack gode gud för de

Så skenet kan bedra, jag trodde hon var trött i stallet men hon stod nog o laddade upp sina krafter ;-) hoppas hon inte är lika på och galen på söndag!

Och lastträningen gick super! Och gick rakt in i släpet utan att tveka 3 gånger!!!! :-D har äntligen hittat ett sätt som verkar fungera!  Ingen är gladare än jag!!

2013-11-07
22:44:15

Duktig!
Idag red jag Ella i skogen och mamma gick med Fia eftersom hon ska promeneras emellan åt. 

Hör och häpna(!) idag gick Ella över vattenpölarna utan större problem! Skam den som ger sig ;-) de lönar sig att vara envis! Ella är envis men jag är ännu envisare haha.

Travade och galopperade även idag då de torkat upp rätt bra i skogen, hon kändes fin. Lyssnade bra på mig och ville gå framåt. Men unghästar är de bra att rida ute i skogen eller liknande så de får lite mer naturlig framåtbjudning, man ska ju tänka framåt hela tiden tills de fattat de :-) 

Hos Ella har polletten börjat trilla ner och hon går mer o mer framåt hela tiden! Man kan nu börja jobba lite mer i gångarterna utan att hon "dör ut". 

Roligt att se utvecklingen på henne! Fick hem henne den 12 januari 2013, då gick de knappt att leda henne eller sätta på täcke - nu ca 10 månader senare är hon inriden och inhoppad och varit iväg på en del Pay n Jump :-) de tog ändå ca 1-2 månader från att hon kom hem tills han ens hängde på henne och började sitta upp på henne. Så tycker hon har gjort en strålande utveckling! 

Jag vill inte stressa något med unghästar, de får ta tid så de hinner med och jag får då en lugn och harmonisk häst som håller i längden! 
2013-11-06
23:25:47

Finaste
Fia går för tillfället i en "sjukhage" den är rätt stor ca 9x9m men hon kan inte gå på större då hon ska hållas lugn och de gör hon i denna fyrkant. När hon går tillsammans med de andra och speciellt Ella så leker de jätte mycket och Fia får bar skritta nu, lite svårt att förklara för två unghästar i en hage ;-) 

Så därför får de bli såhär, men hon trivs nog okej ändå. De andra går i hagen jämte henne så hon ser de och har sällskap men med ett staket emellan. 

Idag tyckte jag inte synd om henne så då fick hon lite äpple och blev super glad :-) tror inte de finns någon som älskar äpple lika mycket som denna ponnyn! ❤ 


Sötnosen!


Meeeer äpple! 

2013-11-05
19:47:37

Sant


Så sant ❤

2013-11-05
16:47:08

Dagens sanning -
- Ella kommer aldrig bli en fälttävlans häst, så tur man inte tävlar de! Vattenpölarna är ju  farliga, de kan ju döda mig både om jag går i dom eller om jag hoppar över dom. Så lika bra att inte göra något av de utan bäst är att växa fast i marken och göra matte arg! 
Suck för Ella ärthjärna ibland! 
2013-11-05
07:56:48

Anmäld
Jag anmält mig och Ella till Pay n Jump som är på söndag. Valde 60 o 70cm, blir då andra gången hon hoppar 60 på P&J och första gången hon hoppar 70.

Men känns inte som något problem då vi kommit så långt nu och höjden är inget större problem för denna dam utan är mesta allt annat runt om. Men nu har hon varit iväg lite och de har gått bättre o bättre för varje gång! Så vi håller tummarna på söndag :-) 


Ellas första rosett, när hon nollade 50cm i Mörrum! Det är dit vi ska på söndag fast denna gången är det inne. Men vi hoppas de går lika bra som förra gången vi var där :-) 

2013-11-04
22:53:01

Rubrik
Kommer inte på någon bra rubrik, varför ska de vara så svårt? 

Idag regnade de inte på morgonen/början av förmiddagen så tänkte skritta ut en runda på Ella. Hann rida iväg och efter ca 5min kom världens störtskur och börjar blåsa som fan! Som tur var hade jag satt på Ella ländtäcke men stod i valet o kvalet om jag skulle ha min regnjacka för var rätt varmt.. Beslutade mig för att bara ta en väst över min fleecetröja, inget bra val såhär i efterhand! 

Jag blev dyblöt på bara några sekunder! Regnade bara någon minut som värsta men de öste verkligen ner så allt hann bli blött men mest jag..
Så skrittade bara en liten bit till sen vända jag. Frös som bara den på låren!! 
Detta störtregn och sedan iskall blåst, kändes som 20minus mor låren..

Nej ingen bra "rid dag".. Vi tar nya tag imorgon och hoppas på bättre väder då! 


Bättre att vara inne o mysa när de regnar så tycker nog Ella :)


2013-11-03
22:50:50

Regn
Idag regnade det som bara den under förmiddagen så hästarna fick vila idag. För blött att rida på ängen, i skogen är de med blött eller vattenpölar (vilket Ella tror ska äta upp henne..). Så blev helt enkelt en dag i hagen!

Men vi har rätt stora hagar så de rör mycket på sig även fall de "bara" går i hagen. 

Den största nackdelen med allt detta regn är dock att fias hage snart står under vatten :( Och de visas regn nästa vecka oxå.. Får försöka stängsla en ny hage till henne annars om de ska fortsätta regna! 

Blev ett rörigt inlägg men svårt att skriva om något när hästarna vilar. Men vi har blicken inställd på Pay n Jump nästa helg och hoppas vädret håller sig någorlunda så man kan rida hemma i veckan! 

2013-11-02
17:41:01

Hoppelihopp


En bild printad från en film av dagens hoppning! Idag var hon  fin i allt, gick rakt på släpet, hoppade super och var helt underbar ❤

2013-11-02
10:14:25

Skogen
Igår fick jag hjälp av en kompis att rida Fia så vi tog och skrittade ut en runda i skogen. Var längesen vi red ut i skogen nu, har mest ridit på en äng.

Men både Ella och Fia tyckte de var skönt och komma ut o skrittade på bra. 
Var två rätt små vattenpölar vi skulle gå igenom/över, från ena hållet var de inte så farligt enligt Ella, men på andra hållet så kunde de ju döda henne! 

Hon fjanta o slängde sig o hade sig och tryckte upp Fia i skogen som blev sur på Ella, men istället för att bita Ella bet hon mig i benet! Så tur var lätt men kändes ju inte ändå. Så Linnea fick rida före med Fia som traskade på över vattenpölarna och Ella tog två mega hopp över! 

Ja alltid ska de vara något, är nog aldrig en lugn skritt runda hos oss, är ju så när man har unghästar ;-) 

Gott att smaka på matte tyckte Fia!