Stall carlsvik

2013-12-30
23:15:46

vänner <3
 
De tre vännerna kunde stå i skjulet och äta idag :-) Jenny får stå i mitten som fredsmäklare mellan ungdommarna! ;-) ♥

2013-12-30
23:13:02

Gott Nytt År!
Önskar alla läsare gott nytt år! Vi tar sedan nya tag till 2014 med både hästarna och bloggen :-) men just nu är de lite julledigt!

2013-12-23
22:00:44

Vilken julklapp...
Lisa är hemma från London o då bestämde vi att hon skulle testa rida Ella idag. Första gången någon annan än jag rider henne hemma så dirket från början, min kusin har skrittat o travat henne lite efter att jag ridit med idag var planen att Lisa skulle rida henne direkt.

Lisa jobbar på en ridskola i London och har jobbat på olika stall i London i två års tid och är en duktig ryttare, hon frågar innan hon hoppar upp " är hon snäll?" och jag svarade "javisst! hon gör aldrig något." de fick jag äta upp...

Idag var hon överjävlig!! Vi hinner knappt bort på ängen innan hon börjar takta och ligger på som fan, så går in i en av hagarna så de kan rida där och Lisa får börja trava henne rätt fort då Ella inte vet vad skritt är när hon är pigg.. Sen när hon ska testa att fatta galopp så frågar hon "bockar hon?" var på jag svarar "nejdå, hon kan hoppa lite men inte så farligt." de fick jag oxå äta upp! När hon gör en galoppfattning så flyger Ella rakt upp i luften och gör en helvändning.. SUCK! Så där slutade Lisas tur på Ella då de skiljdes åt olika håll uppe i luften..

Ella tyckte de var skit kul och sprang runt som en galning ett tag o bockade o brallade innan jag fick tag på henne, då skulle jag hoppa upp o rida henne men hinner bara sätta foten i stigbyglen o var påväg över ryggen när hon flyger i luften igen så jag OXÅ åker av.. Behöver jag säga att hon var billig just då?? 

Så hon tar o brallar runt några varv till innan jag får tag på henne och sen kommer jag upp på henne, och de är bara GALOPP GALOPP GALOPP i hucudet på Ella trots att hon har kutat som en idiot i typ 5 min lös.. Ja jisses vilken kaos! 
 
Fick galoppera henne en stund och sedan trava o DÅ gick de att jobba henne lite, när hon hade galopperat för en hel vecka typ.. Energin är de inget fel på! 

Sen när jag skulle skritta av henne så efter två rundor på långa tyglar runt ängen hade hon fått ny energi till att börja studsa igen, då gick vi hem medans vi fortfarande levde ;-) Haha ibland är hon bra galen den där Eleria M! 

Så de var rätt skönt sen att ta in Fia och ta en skritt runda på henne med utsikt över havet! Hon är lugnet själv sålänge de inte är några hinder framme ;-) haha!
 
Lite av utsikten på Fias skrittrunda! :-)

2013-12-21
09:11:32

Jobb, jul o stress
Hästarna har fått lite vila denna veckan då de har varit tråkigt väder, jag har jobbat och sen har man försökt fixa de mesta inför jul..

Tror inte de misstycker! De ser väldigt glada ut i hagen :-) vi har ju stor o kuperad vinterhage så de rör på sig rätt mycket under dagen även fall de inte rids, känns skönt att veta! 

Idag ska jag påbörja julklapps shoppingen, detta året har jag varit helt fantasilös när de gäller julklappar.. Men är väl för att jag förträngt lite att de är julafton på tisdag! Är ju barmark och ca 5 plus ute, känns inte riktigt som att de är 4e advent imorgon liksom.. Men jag är bara glad för de här vädret, finns nog ingen som hatar snö lika mycket som jag haha! 


Jul träd :-)

2013-12-18
09:37:56

Trappa ner - trappa upp
Nu inför julen har jag trappat ner hästarnas träning och de får lite mer vilodagar. Dels för att jag har massa annat att göra och dels för att jag tycker de med ska få lite jul ledigt :-) 

Då rids/aktiveras ändå några dagar i veckan nu och sedan efter nyår kommer de igång igen för att Ella ska gå Pay n Jump den 12 januari, sen efter de trappas hon ner igen och har en månads hel vila! Och när hon har hel vila är det tänkt att Fia ska komma igång mer igen, blir bra att man kan lägga mer tid på henne då :-)

Så ser planen ut nu för mina hästar!

Hur gör du med dina hästar över jul/nyår, får de oxå jul ledigt eller kör ni på fullt? :-) 


Mor o dotter äter hö i hagen :-) 

2013-12-15
21:58:52

Städning
Idag var de tråkigt och grått väder med regn så hästarna fick en vilodag. 

Så jag tänkte ta tag i sadelkammaren, den var som att någon släppt en bomb där inne! Massa saker överallt o allmänt kaos!! 

Är fortfarande lite kvar att göra med de tyngsta och mesta är gjort :-) 


Före och efter bild! Blev lite skillnad!

Men jisses vad saker man samlar på sig! Man kan ju tro att jag har en helt ridskola så mycket saker jag har.. Kan snart starta en butik ;-) haha 

Städade även i "kraftfoder hörnan" som står i en hörna av sadelkammaren!
Lite mer ordning här oxå och fyllt på foder i tunnorna istället för innan när jag hade massa påsar på golvet istället!

Hade nog dock behövt damma av rosetterna som hänger i sadelkammaren ;-) Haha 

2013-12-14
22:55:56

TDB
Tycker att nu när man lärt sig och använt TDB några år så hittar man lätt :-)

Har suttit och kollat upp vilka som skickat in om Pay n Jump och lokala tävlingar våren 2014, vilka som kan bli aktuella för Ella om allt går som de ska :-)

Jag är grymt tävlingssugen!! Tävlade inte en enda riktig tävling 2013, och red min sista riktiga tävling (var en lokal) i september 2012... De är ju grymt länge sen!! Att gå från att tävla ca varannan helg till att inte gjort de på 1,5år känns lustigt! Därför hoppas jag att Ella o jag ska komma ut på lite riktiga tävlingar framåt våren :-)
2013-12-14
20:07:41

Tips o trix ;-)
Hur man får Jenny att ha öronen framåt på kort, locka med morot! ;-) 
2013-12-14
19:04:39

Träningen
Igår var vi iväg med Ella så min tränare red henne, och de gick bra!

Nu funkar lastningen bra så vi slipper bli ovänner redan från början ;-)
Och de var ett tag sen min tränare red Ella och hon tyckte de hade gått åt rätt håll! Känns skönt att höra att jag har gjort med henne :-)

Hon red henne först lite på marken och sedan hoppade hon henne lite, och de hoppade vattenmatta första gången för Ella! Och hon tittade inte ens på den haha! 

Hon är verkligen den lugnaste och mest coola unghäst jag ridit o haft. 

Hela passet gick bra och nu ska Ella ridas på lite till men på halvfart och sedan ska hon få en längre vila på minst en månad :-) de förtjänar hon verkligen efter detta fantastiska åt hon gjort! :-) 

2013-12-13
09:28:45

Ponny eller isbjörn?

Någonstans under all den pälsen finns en ponny, men just nu ser hon ut som en isbjörn! Älskade Jenny ❤ 

2013-12-13
07:27:42

Träning
Idag ska vi åka med Ella till min tränare så hon ska få rida henne. Ska bli kul o se vad hon tycker om henne, var länge sen hon red henne nu :-) 

2013-12-10
09:43:41

Pigg!
Hästarna har vilat hela förra veckan (Fia fick ett tömkörninngspass bara) så igår skulle de komma igång igen!

Började med att rida Ella, hon skrittade jag bara och kände lite på henne. Hon kändes mjuk och fin, lite slö bara som hon brukar bli efter vila. De ger motsatt effekt på henne haha ;-)

Fia däremot, var pigg så de hade räckt till 10st ponnys till! Hon går inte ens på något kraftfoder och är som att hon har en raket i röven och måste springa helst hela tiden haha ;-)
Henne blev de mest skritt på och lite trav för att känna på henne, hon var som sagt pigg och kändes fin. Inte något halt längre men lite stel är hon, men de kan vi jobba bort :-) 
Red henne barbacka, åh vad mysigt de är att rida ponnysarna barbacka ❤ 
2013-12-08
23:52:36

Snö, regn och slask
Gårdagen bjöd på fint väder med sol, helt underbart! Lite kallt men man blir så mycket piggare med sol :-)

Idag började de med kallt, -10 stod det i bilen när jag skulle köra till jobbet!! Var gråmulet hela förmiddagen sen vid lunch började de snöa som bara den! Snöade ett tag men sen slog de om till plus grader och började regna, suck!! 

Brukar ta ca 30-40 min att ta in hästarna på eftermiddagen, idag tog de nästan 1,5... Var halt som bara den o hästarna var stissiga pga vädret, ingen bra kombo! Men alla kom in och vi överlevde de är iaf huvudsaken! Sen att jag fick jobba 1,5 extra bara för att få klart allt var ju inte heller så najs, varför måste allt strula på samma dag?!

Fick iaf hjälp av världens bästa Jennifer till att kvällsfodra idag, hon är en ängel!! Alltid glad o positiv, tar tag i saker och stallet är alltid i topp skick när hon går där ifrån! Och hästarna älskar henne! Man har inte tråkigt en stund med Jennifer i stallet :-)

Sen att hon nog fick århundradets skratt bjuder jag på, var halt som bara den utanför stallet så halkade till och de blev lite vingligt ställde mig då på ett ben (varför vet jag inte? Haha ) och vinglar lite till i någon fin dans innan jag återfick balansen samtidigt som jag skriker/skrattar "waaaaaaaaaaaaaa". Höll ett täcke i händerna så kunde inte hålla ut armarna. Gud vi skrattade båda två så tårarna nästa sprutade! Måste sett jävligt dumt ut... ;-) 


Bästa Jennifer sopar stallet 


Man fick ha mycket kläder idag för att inte frysa! Kände mig som en michelingubbe med alla klädrt ;-)  

2013-12-07
05:39:05

Jobb
Blir jobb i stallet hela helgen nu! Varför kunde inte snön o kylan väntat ett tag på att komma? Min sista jobb helg och allt ska vara så komplicerat för denna snö o blåst! SUCK!!

2013-12-06
08:56:00

Mina mål 2013
Satte även upp mål för mig själv under 2013, vad jag ville uppnå med min egen ridning. Tycker de är viktigt att man inte sätter upp mål för enbart hästarna utan även för sig själv.


Mina Mål
Kortsiktiga mål
Komma igång mer med min ridning på andra hästar än Ella. För att ridningen på Ella ska bli bättre. Här har jag haft fördel av jobbet, där har jag kunnat rida många olika hästar och kunnat stärka upp min ridning mer och kunna rida lite mer avancerat. Uppnått!

- Träna upp min sits mer, viker gärna mig i överkroppen. Måste tänka mer på att INTE göra de. Tycker detta har blivit bättre. Men är något jag ALLTID måste tänka på! Det som jag oftast gör är att jag skjuter fram höger höft och blir då sne och "viker" mig i överkroppen. Delvis Uppnått!

- Börja hoppa lite mer igen. Har hoppat lite med andra hästar än Ella, men inte så mycket som jag hade önskat. Men har iaf hoppat någon bana på 1-1,10m så känns bra. Uppnått!

- Träna annan träning än hästarna för att stärka min kropp. Här har jag verkligen inte kommit längre än till tanken.... Började ut och gå lite i somras men sen dog det ut. Blir så trött på mig själv! Men dehär med att få tiden att räcka lite känns som att de sätter stopp.. För försöka bli ännu bättre och komma längre än till tanken nästa år! Inte Uppnått!
 
Mina Mål
Långsiktiga mål
- Fortsätta träna på min sits! De gör man aldrig för mycket. Tänker mycker mer på min sits nu och tränar på att bli bättre i varje ridpass. Min hand har blivit mycket bättre och min skänkel börjar komma tillbaka (hade väldigt bra skänkel o skänkelläge innan men efter uppehåll från ridningen så försvann den lite...) och det känns bra att jag hittar den mer och mer! Uppnått!

- Börja rida för tränare, få mer hjälp med min ridning. Här har jag verkligen hittat en tränare som passar både mig och Ella som handen i handsken! Vi kör samma tankesätt - skynda långsamt! Och tycker att jag har fått mycket hjälp med min ridning! Uppnått!

- Börja hoppa lite terräng igen. Som jag skrev på Ellas mål, har börjat bli för feg för detta haha.. Har kommit på att man inte är odödlig! Nej men har inte haft någon häst som jag har känt att de har passat med. Så har inte blivit någon terräng detta året. Inte Uppnått!

- Komma ut och göra minst 1 tävlingsstart under 2013. Har gjort som sagt 5 st pay n jumper och 10 st starter under detta året så de känns väldigt skönt! Nu är jag mer taggad än NÅGONSIN på att komma ut på lite riktiga tävlingar nästa år! Har saknat tävlandet en hel del fakiskt.. Uppnått!

Tycker jag har kommit en bra bit på mina mål och uppnått de bra! Men de är bara att jobba vidare om man vill bli en bättre ryttare, vilket jag vill! Så som sitsen kommer vara ett mål nästa år oxå, de finns alltid något man kan förbättra! 

 

2013-12-05
21:42:11

Mål under 2013
Innan under detta året så skrev jag ut mina planer och mål med Ella som jag hade, både kortsiktiga och långsiktiga. 
Nu när vi har gjort vår sista start för 2013 tänkte jag stämma av och se vilka av målen vi uppnått :-)

Ella's mål
Kortsiktiga mål
Fortsätta med ridningen, känna att varje gångart känns bra innan jag "ökar" till nästa. Ingen stress! Där tycker jag att allt flöt på bra! Vi tog varje gångart i taget och stressade inte. Hon hann tänka vad vi gjorde och hon hann aldrig tröttna på jobbet. Uppnått!

- Fortsätta med tömköringen och få henne att förstå den mer, så man sedan kan jobba henne i tömkörningen. Här tycker jag oxå att vi lyckats bra! Jag kan nu tömköra henne på volt i alla gångarter utan problem och kan även gå rakt fram med henne sålänge jag håller mig snett bakom och inte helt bakom. Hon är fortfarande lite rädd om sin rumpa men blir bättre och bättre hela tiden! Uppnått!

- Försöka löshoppa henne med jämna mellanrum. Har bara varit iväg någon enstaka gång och löshoppat tyvärr! Hade önskat att vi hade gjort de mer men lastningen satte lite käppar i hjulet när hon var inte svår lastad och sedan valde vi att lägga mer tid på de andra med henne. Så kan säga att de är delvis uppnått!
 
- I hanteringen fortsätta med de vardagliga, in & ut, täcke osv. De är väl inne Maj månad ut innan de släpps på bete. Här har de funkar super! Hon är jätte fin och lugn i hanteringen, både när hon står installad och även ute på betet. Uppnått!


Ella's mål
Långsiktiga mål
- Påbörja inhoppning under ryttare när alla gångarter sitter med ryttare på ryggen. Här väntade vi som sagt tills jag hade alla gångarter gjorda på henne innan vi började med detta. Har tagit hjälp av en duktig tränare som även har hoppat henne lite och de var hon som hoppade henne första gången. Detta för att jag ville ge henne en så bra start på hoppningen som möjligt! Hon har gjort en JÄTTE utveckling i hoppningen bara under detta året. Så här kan vi verkligen säga att de är - Uppnått!

- Utvecka ridningen på henne, kräva mer av henne. Har börjat kräva mer av henne när hon fick bättre kondis och med styrka och muskler. Nu kan jag kräva att hon ska gå på tygel, gå i den takt o tempo som jag vill osv. Finns alltid saker att jobba på men de går framåt hela tiden! Uppnått!
 
- Testa mindre terränghinder. Detta har vi faktiskt inte testat alls, dels pga att jag börjar bli för feg för fasta hinder haha och dels för att jag tycker inte riktigt hon är redo för de! På vanliga hinder "kan" hon komma fel (riva, lägga in extra språng osv) utan att tappa självförtroendet. Där känner jag att så är det inte riktigt på fasta hinder, där måste allt stämma innan jag våga mig på de! Och hon ska ju inte bli fälttävlans häst ändå så spelar ingen roll. Inte Uppnått!

- När hoppning med ryttare känns OK, göra minst en tävlingstart under 2013. Vi har gjort 5 st Pay n Jumper och 10 st starter, och fått 4 st rosetter. Tycker jag är rätt bra för en fyra åring som blev inriden i mars/april och började hoppa i juni? Alltså har vi gjort dessa starter på bara några få månader och utvecklingen har gått rakt uppåt! ska visa er filmer från första starten till sista så ni oxå kan få se hennes fina utveckling! Uppnått!
 

Alltså har vi uppnått de flesta målen vi satte upp! Och det tycker jag känns bra, för när jag skrev de så siktade jag verkligen högt över trädtopparna och trodde vi iaf skulle landa någonstans mitt i trädet vid årets slut men vi lyckades ta oss upp till stjärnonrna! Vi har blivit mer som ett team nu oxå och samarbetar mycket bättre ihop.

Snart är det dax att börja tänka ut nya mål för nästa år! Men vi kör samma taktik där - vi siktar högt men vi tar de i vår takt, ingen stress! Hinner vi så hinner vi :-)

 

2013-12-05
21:03:36

Blir knäpp...
...försöker ladda upp filmklipp från Pay n Jumper på You Tube för att visa här, men de ska bara krångla!! Står att de är uppladdade men hittar inte de bland mina videoklipp sen på min sida?

Någon som vet varför de blir så? Varför ska de alltid krångla... Någon som vet någon annan sida än You Tube man kan använda för att lägga upp sina filmer?
 
Tog en stund att bara lägga över nästan 1500 bilder på datorn!

2013-12-04
22:07:11

Sjuk
Är förkyld för tillfället så hästarna har fått lite vila nu, inte riktigt som jag tänkte men ibland sätter andra saker stopp för ens planer - i detta fallet min jäkla förkylning!!

Vi får hoppas att vädret håller i sig och är bra ett tag till då min plan är att hålla igång så länge de går innan de får lite vila. Så håll tummarna nu för bra väder! :-) 


Ella var inne i skjulet igår när jag kom ut till hagen, än så länge går de runt mest i hagen och plockar då de finns äpple och gräs kvar. Men tror de kommer vara mer i skjulet sen när de är snö på marken :-) 

2013-12-03
16:10:29

Tömkört
Idag tömkörde jag Fia lite då jag ville se hur hon rörde sig från marken. 
Tycker hon går på bättre o bättre och ser inte lika stel ut nu heller. Så skönt att de går åt rätt håll :-) 
Så vi vill inte ha någon snö o halka så hon fläker sig igen! Detta vädret som är nu är perfekt :-)
2013-12-02
14:12:29

Söker medryttare/en eller flera
Önskar man hade haft all tid i världen, men nu har man ju inte det.. Och speciellt veckor som denna där jag jobbar 6 dagar och håller på att bli sjuk (dunder förkylning på G...) hade de varit guldvärt med någon seriös person som hade kunnat hjälpa till i stallet o minska mitt dåliga samvete för att hästarna inte blir ompysslade tillräckligt mycket som de förtjänar. De får ju självklart komma ut i hage och den dagliga omvårdnaden även i dessa tider men att komma ut på en extra skritt runda eller mysa i stallet hade de nog uppskattat :-) 


"Har ett stall utanför Karlshamn med tre hästar som vill ha lite extra uppmärksamhet. 
Söker någon seriös person som är hästvan och som ridit mycket innan (unghästvana ett stort plus!) som är över 15 år och som vill hjälpa till med mina hästar. Är du under 18år ser jag gärna att dina föräldrar även är hästvana eller i allafall ställer upp och hjälper till. 

Har två ponnys, en äldre C-ponny som vill att man pysslar med henne och tar lite lugnare promenader i skogen.
En D-ponny på 6 år som för tillfället sätts igång efter en skada så är mest promenader nu med henne men för rätt ryttare kan man få träna o tävla henne sedan.
Och sedan har jag även en 4åring stor häst som rids och utbildas.

De jag vill ha hjälp med i första hand är ponnysarna men även att man ska kunna rida den stora om de behövs. Alla är jätte snälla utan olater och är väluppfostrade på både marken och när du sitter i sadeln. 
Jag vill inte ha betalt men ser gärna att man kan hjälpa till när man är i stallet med mockning och sådant. Stallet ligger utanför Karlshamn och utan bussförbindelser. 

Skicka ett mejl och berätta om dig själv, vad du har gjort innan med hästar osv. Så hör jag av mig. "

Skicka mejl till Jenny_ii@hotmail.com om du är personen/personerna jag söker :-) 

2013-12-02
10:29:44

Årets sista Pay n Jump
Idag var vi på årets sista Pay n Jump med Ella i Olofström. Hoppade 60 och 70 cm då jag ville att de skulle vara lätt för henne och roligt nu sista tävlingen. 

60 cm -  Åh va fin hon var! Hon var lugn och fin på framridnigen, även när en annan tjej ramlade av så var hon lugn o stod still när den hästen for omkring innan de fick tag på den. Hon var avslappnad och hoppade fina språng!

Väl inne på banan sen kollade hon inte på nått utan de var bara att tuta o köra! Vi höll en jämn galopp runt hela banan, hon landade i rätt galopp nästan alla gånger ( om inte alla gånger? Får se i filmen ) och vi fick ett väldigt bra flyt! 
Vi nollade denna rundan utan problem!!

70 cm - Här var hon lite tröttare på framhoppningen, är första gången hon går ut och sedan ska in på framhoppningen igen. Innan har jag bara haft en eller två emellan mina starter så har inte gått in på framhoppningen igen, men nu hade jag nio stycket emellan mina starter. Gick mest in på framhoppningen för att hon ska förstå att man gör så på en riktig tävling, men valde att bara skritta runt där inne och tog bara "lilla" hindret en gång innan jag gick ut o väntade på min tur till banan. 

Här kändes hon lite tröttare men när vi väl kom in på banan och började galoppera mot första hindret fick hon mer energi igen! Och vi nollade denna klassen oxå!!!
Andra gången hon hoppar 70cm på Pay n Jump o hon nollar!! Här hade vi med ett jämt och avslappnat flyt och galopp genom hela banan! Fick rida henne lite mer men de kändes helt perfekt!!

Så vi avslutade året med två noll rundor med oss hem och två rosetter rikare!

Har ridit Ella i ca 8 månader allt som allt, gjort 5 Pay n jumper och 10 starter på höjder mellan 40-70cm och har fått 4 rosetter!

Tycker de är ett väldigt bra år! Nu hoppas vi att hennes år som femåring fortsätter i samma riktning och att vi sätter upp nya mål och klarar dom :-) 

Hon hoppar så fint! Vi riktigt flyger över :-) filmer kommer sen!

Detta skulle publicerats igår men såg att de inte gjort de, såhär kommer de en dag försent... Men jag älskar min häst lika mycket ändå :-) 

2013-12-01
13:53:44

Världens bästa Ella!